Fotografie Ivana Pinkavy … č.2

….  Na nové snímky z posledních dvou tří let mělo prý vliv i to, že se Pinkava odstěhoval z Prahy a je víc konfrontován s přírodou, všedními předměty i určitou dobrovolnou izolací.

„Mnohem soustředěněji než ve městě můžete na venkově vnímat čas nejen v přírodě, ale i jak se podepisuje na věcech vás obklopujících. Není možné si nevšimnout, že věci mají také svůj osud, krásu, výraz a příběh, včetně vlastního nevyhnutelného konce. Fotografie kdesi a kýmsi odhozených starých dek či obyčejných gaučových matrací právě s touto zkušeností zkoušejí pracovat,“ uvedl.
Josef Sudek mistrem zátiší

Za mistra zátiší je považován legendární Josef Sudek. Pinkava přiznává, že v některých snímcích může být patrný vzdálený odkaz k jeho tvorbě, a také k Janu Svobodovi. „V každém případě mě ale nezajímá parafráze. Je to prostě vztah k těmto autorům, k jejich jedinečnosti a vnímavosti. Je nemožné tyto autory minout,“ zdůrazňil.

Instalace asi dvacítky snímků je součástí fotografova uměleckého vyjádření. Výstava v intimním bytovém prostoru bude jiná i ve formálním aspektu – dosud převažující výškový formát vystřídá ve valné většině rozměr horizontální. Zároveň s výstavou vydá nakladatelství Torst autorovu monografii.

Kateřina Farná, Právo
Tisková spravá k výstavě

Odkazy:  tisk fotografie, tisk fotekvelkoformátový tisk fotografií praha, zvetseniny, digitalni fotografie, digitální fotografie, velkoformátový tisk, fotografie na plátno, fotky na plátno, tisk fotek praha,